Русская версия Slovenščina English

5 augusta 2023 je 173 rokov od narodenia Guy de Maupassant

Guy de Maupassant je francúzsky spisovateľ, ktorého tvorba bola v kontakte s naturalizmom. Mužovi sa podarilo zarobiť bohatstvo literatúrou. Nenásytný v láske premenil väčšinu žien na postavy poviedok, poviedok a románov. Je tiež nadšeným cestovateľom, ktorý cestoval po Európe a nazrel aj do odľahlých kútov sveta.
Celé meno spisovateľa je Henri-Rene-Albert-Guy de Maupassant. Narodil sa v panstve Miromesnil neďaleko mesta Dieppe v rodine chudobných šľachticov. Dedko skrachoval, páter Gustave de Maupassant nemal inú možnosť, len ísť do práce. Muž slúžil ako maklér na burze, bol estét, miloval umenie, maľoval vodovými farbami. Bol známy ako dandy a playboy.
Oženil sa však so svojím vlastným opakom - priateľkou z detstva Laurou Le Poitvinovou sa vyznačovala vážnou a premyslenou postavou. Dvojica sa však neznášala pod jednou strechou. Po narodení druhého dediča žena spolu so svojimi synmi odišla do prímorského mesta Etretat, kde sa nachádzala jej vila.
Maupassantovo detstvo preletelo v bezstarostnosti a nečinnosti. Chlapec bol ponechaný sám na seba, a tak trávil veľa času na ulici. Od malička sa naučil rybárčiť, spriatelil sa s farmármi, námorníkmi, rybármi.
Vo veku 13 rokov sa sloboda skončila. Mama dostala Guya do teologického seminára. Tínedžerovi milujúcemu slobodu sa nepáčila prísnosť vzdelávacej inštitúcie: niekoľkokrát utiekol, neustále hral žarty, v dôsledku čoho bol nešťastný seminarista hanebne vyhodený.
Rodič sa rozhodol skúsiť šťastie na rouenskom lýceu, kam syna umiestnila. Tu sa mladý muž zakorenil, ukázal bystré schopnosti pre vedu a umenie, a čo je najdôležitejšie, našiel sprievodcov svetom literatúry. Prvými mentormi boli básnik Louis Bouillet a spisovateľ Gustave Flaubert. Po lýceu odišiel mladý muž do hlavného mesta Francúzska, kde vstúpil na Právnickú fakultu. Jeho štúdium však prerušila vojna s Pruskom.
Maupassant prešiel vojnou ako vojak, v tom čase ho zanietila vášeň pre astronómiu a prírodné vedy. Po návrate domov nemohol pokračovať v štúdiu – vypukla hospodárska kríza, rodičia nedokázali zaplatiť vysokú školu. Musel som vstúpiť do služby. Guy dal šesť rokov ministerstvu námorníctva, pričom sotva vystačil s úbohým platom. Literatúra sa stala povolaním, ktoré ma skutočne chytilo.
Guy de Maupassant pod vedením Flauberta, ktorý pracoval na ministerstve, začal robiť prvé kroky v oblasti písania. Niekoľko rokov nerobil nič iné, len písal, ničil rukopisy a opäť sedel a písal. Flaubert trval na tom, aby mladý muž trávil čas každý deň „na múzách“, čo je podľa neho jediný spôsob, ako dosiahnuť úspech. A najprv študentovi zakázal tlačiť. S pomocou mentora sa Maupassant presunul z ministerstva námorníctva na oddelenie zodpovedné za verejné vzdelávanie.
Prvá publikácia v tvorivej biografii začínajúceho spisovateľa sa stala v roku 1875. Poviedka „Ruka mŕtvoly“ vyšla v novinách pod pseudonymom, rovnako ako báseň „Na brehu“, ktorá o štyri roky neskôr v prepracovanej podobe narobila veľký hluk a priviedla autora k súd. Dielo, ktoré dostalo nový názov - "Dievča", bolo predstaviteľmi dozorných orgánov považované za pornografiu. Flaubert opäť prišiel na pomoc a vypracoval oslobodzujúci list.
V roku 1880 uzrel svetlo sveta príbeh „Knedlík“, ktorý bol zaradený do zbierky. V tomto zväzku, spolu s debutovým dielom Guy, boli vedľa seba príbehy Emila Zolu, Jorisa-Karla Huysmansa a ďalších francúzskych prozaikov.
Príbeh vyvolal rozruch v kruhoch kritikov a čitateľov jemnou iróniou a jasnosťou postáv. V práci dostal dokonca šesťmesačnú dovolenku. Po „Pyshke“ vyšla básnická zbierka „Básne“, po ktorej rezignoval na úradnícky post a pracoval v novinách.
V 80. rokoch Maupassant veľa cestoval. Dojmy z Korziky, Alžírska a Bretónska vyústili do románov, poviedok a esejí. Existencia Korzičanov napríklad inšpirovala vznik knihy „Život“. Za posledných desať rokov, ktoré osud vzal, sa spisovateľovi podarilo vytvoriť rozptyl diel.
Literárni kritici vyzdvihujú Pierre a Jean, Na vode, Pod slnkom, novely a poviedky Náhrdelník, Mesačný svit, Testament a, samozrejme, román Drahý priateľ. Guy de Maupassant sa dostal na prvé miesta v galaxii hviezd francúzskych poviedok.
Čitateľ Maupassanta zbožňoval, podarilo sa mu urobiť z písania výnosné povolanie. Spisovateľ za rok zarobil až 60-tisíc frankov a žil vo veľkom štýle, pričom nezabudol finančne podporovať príbuzných svojej matky a brata. Do konca života zarobil slušný majetok, získal početné nehnuteľnosti a prechovával niekoľko jácht.
Tajomstvá popularity pre súčasných spisovateľov boli zrejmé. Zola poznamenal, že Guy šikovne hrá na city, dobromyseľne sa rozpráva s čitateľom, a ak používa satiru, tak bez náznaku zlomyseľnosti a tvrdosti. Lev Tolstoj vysvetlil fenomén Maupassantovej slávy tým, že Francúz videl „zmysel života v žene, v láske“.
Spisovateľ sa spriatelil s významnými kolegami v literatúre. Úzko sa spriatelil s Ivanom Turgenevom, Paulom Alexisom, Leonom Dierksom a ďalšími známymi osobnosťami. Bol známy ako dobrý kamarát a skutočný priateľ.
Niektoré z diel Guya de Maupassanta sa stali základom pre hrané filmy. Jeho dielo po prvýkrát ožilo vo filme v Sovietskom zväze. V roku 1934 režisér Michail Romm natočil nemý film „Pyshka“. Filmové spracovanie Bela Frienda uviedli Willy Forst (1936), Pierre Cardinal (1983) a Declan Donnellan (2012). V poslednej kazete hrali hollywoodske hviezdy Robert Pattinson, Uma Thurman, Christina Ricci.
Guy de Maupassant mal zlú dedičnosť. Mama trpela psychózou a jej mladší brat úplne zomrel na psychiatrickej klinike. Spisovateľ sa celý život bál zatemniť svoju myseľ, ale tento osud neminul. Jeho zdravie navyše podlomil nadmerný psychický stres, pretože písal bez prestania.
Guy trpel bolesťami hlavy, neskôr nervovými záchvatmi. V roku 1891 sa muž pokúsil o samovraždu podrezaním si hrdla. Skončil v psychiatrickej liečebni a o dva roky neskôr zomrel. Príčinou smrti je paralýza mozgu. Autor, ktorý vie písať pravdivo a dojímavo o láske, sa nedožil 43 rokov.