Русская версия Slovenščina English

„Vojna nemá ženskú tvár“ – téma pamäťovej lekcie

Pod týmto názvom „Vojna nemá ženskú tvár“ sa 25. apríla 2023 v Európskom fonde slovanskej pisomnosti a kultúry uskutočnila online lekcia pamäti venovaná Dňu víťazstva v 2. svetovej vojne.
Študenti kurzov ruského jazyka mali za úlohu vybrať si jeden zo svojich obľúbených vojenských filmov na samoštúdium. Z niekoľkých filmov si študenti vybrali slávny film režiséra Sergeja Mokritského „Bitka o Sevastopoľ“.
Scenár tohto filmu vznikol na základe historických udalostí – obrana mesta Sevastopoľ, ktoré ako jedno z prvých dostalo úder fašistickej armády a podľa plánov útočníkov to malo byť premenovaný na Theodorichshafen.
Film zanechal nezmazateľný dojem a jasný osud najúspešnejšej ostreľovačky vo svetovej histórii, Lyudmila Pavlichenko, nenechal nikoho ľahostajným. Študenti aktívne a emotívne viedli diskusiu o úlohe a účele žien vo vojne. Účastníci diskusie sa zhodli, že poslaním ženy je život nielen dávať, ale aj chrániť. Osud ženskej hrdinky tak inšpiroval jedného zo študentov, že napísal báseň v ruštine:
Ľudmila Pavlichenko je vaše meno.
Vojna rozhodla o osude mnohých, rozhodla aj o vašom.
Bol si ostreľovač a priniesol si smrť
Ale ženskosť sama o sebe nezabíjala.

Mohol si zabiť, mohol si dať život.
Ako byť ženou a bojovať?
Duša bola roztrhaná na kusy:
Kráčali ste vpred, bolo ťažké niesť toto bremeno.

Lyudmila Pavlichenko, ste legenda!
Vaša voľba bola ťažká, ale správna
Bola si žena a bola si ostreľovačka
Tvoje meno bude navždy zachované počas vekov.