Русская версия Slovenščina English

Výstava kníh: "Druhá svetová vojna"

 3. mája 2022 Európsky fond slovanskej pisomnosti a kultúru otvoril výstavu kníh na tému: „Druhá svetová vojna“.

Druhá svetová vojna je ozbrojený konflikt planetárneho rozsahu zahŕňajúci dve svetové vojensko-politické koalície, ktorý sa stal najväčším v histórii ľudstva. Zúčastnilo sa na ňom viac ako 60 štátov s počtom obyvateľov 1,7 miliardy ľudí, vojenské operácie sa uskutočnili na území 40 z nich. Rozsah ľudských strát okolo 70 miliónov ľudí sa ukázal ako bezprecedentný.

Dôležitým výsledkom druhej svetovej vojny bolo úplné víťazstvo nad ideológiou nacizmu. Vstup ZSSR do vojny v dôsledku útoku fašistického Nemecka bol hlavným faktorom, ktorý určil jej charakter. Vlastenecká vojna bola rozhodujúcou a najdôležitejšou súčasťou druhej svetovej vojny v rokoch 1939-1945. Napriek rozdielnym hodnoteniam ruských a západných historikov o úlohe ZSSR v druhej svetovej vojne sa zhodujú, že Veľká vlastenecká vojna sa skončila úplným vojensko-politickým, ekonomickým a ideologickým víťazstvom Sovietskeho zväzu, ktoré predurčilo výsledok druhej svetovej vojny. ako celok. 

Spomienka na vojnu sa odráža v literatúre, ktorá spája generácie ľudí.

Celú tragédiu vojny sprostredkovali knihy napísané spisovateľmi, ktorí sa vydali po nebezpečných vojnových cestách. Knihy odrážajú všetku krutú, ale potrebnú pravdu, aby ľudstvo, ktoré sa to naučilo, bolo rozvážnejšie a varovalo ľudstvo, aby nepripustilo opakovanie tragédie.

Vernisáže výstavy sa zúčastnili študenti jazykových kurzov, krajania s deťmi, hostia.