Русская версия Slovenščina English

Zoznámenie sa s ľudovou kultúrou - veselý vianočný čas

Dňa 17. januára 2023 sa v Európskom fonde slovanskej pisomnosti a kultúru uskutočnilo priateľské stretnutie účastníkov konverzačného klubu venované tradíciám a zvykom slávenia vianočného času v Rusku - „Veselý čas vianočný“. 
Veselý Nový rok utíchol, Vianoce prešli, no séria zimných sviatkov pokračuje. Podľa dlhej tradície medzi slovanskými národmi sa vianočný čas slávi dvanásť dní od narodenia Krista do Zjavenia Pána.
Tento sviatok prepletal pohanské obrady starých Slovanov a zvyky kresťanstva. V dňoch veselého vianočného času sa ľudia zabávali, organizovali jarmoky a veselice. Gazdiné sa na vianočný čas svedomito pripravovali: upratovali chatrče, chystali sviatočné oblečenie a chutné maškrty.
To všetko sa hostia stretnutia dozvedeli z rozprávania učiteľky EFSP&K pri šálke voňavého čaju.
Hlavnou tradíciou, ktorá k nám prišla z pohanstva, je vianočné veštenie. Účastníci stretnutia sa kvôli zábave pokúsili predpovedať svoj osud v komiksovej forme, pričom vytiahli karty s veselými prianiami.
Potom venovali pozornosť tomu, ako boli zimné prázdniny opísané v klasickej literatúre, navštívili aktuálnu výstavu „Dostojevskij. Epizódy“ a vypočuli si spisovateľov vianočný príbeh „Kristov chlapec na vianočnom stromčeku“.
Obdivovatelia tvorby F. M. Dostojevského sa s výstavou môžu zoznámiť v Galérii Aircraft pre Európskom fonde slovanskej pisomnosti a kultúru.