Русская версия Slovenščina English

"Na sviatky, vlastne poriadky" V Ruskom centre hovorili o vianočnom čase v reflexii ruskej literatúry maliarstva

Dňa 14.01.2022 sa v Ruskom centre v Bratislave uskutočnil online konverzačný klub na tému „Vlastné poriadky na vianočný čas“.

Slávnostného stretnutia sa zúčastnili zástupcovia verejných organizácií, krajania s deťmi, učitelia slovenských a ruských vzdelávacích inštitúcií so svojimi žiakmi, študenti kurzov ruského jazyka v Ruskom centre v Bratislave.

Vianočný čas je jedným z najuctievanejších a najobľúbenejších sviatkov v Rusku, ktorý trvá dvanásť dní od Vianoc do Troch kráľov. Na vianočné večery sa mladí ľudia od srdca zabávajú, aranžujú koledy a veštby.

Toto obdobie sa považuje za obdobie, keď sa hranica medzi svetom ľudí a druhým svetom tak stenčuje, že pomocou špeciálnych rituálov - veštenia - môžete zistiť svoju budúcnosť a osudy členov svojej rodiny.

Vianočný čas sa odráža v ruskej literatúre a maľbe. Učitelia Ruského centra pri tejto príležitosti oboznámili účastníkov stretnutia s filmami a literárnymi dielami, ktoré dobre opisujú vianočné rituály. Na stretnutí hovorili o jazde na saniach, o ruskom folklóre, o ruskom maliarstve, v ktorom umelci zobrazovali tajomné obrady veštenia. Zoznámili sme sa s obrazmi takých veľkých majstrov ako Y. Sergeev „Veštenie o snúbencoch. Čas vianočný“, K. Makovský „Veštenie Vianoc“, K. Trutovský „Vianočné slávnosti“, K. Korovin. "vianočné slávnosti". Mimoriadne zaujímavé bolo dielo K. Bryullova „Hádanie Svetlany“.

Na stretnutí sa účastníci oboznámili nielen so zaujímavou ľudovou tradíciou, ale mali možnosť zahrať si aj veštenie s voskovými sviečkami. Predpovede boli komické a záviseli od fantázie účastníkov.