Русская версия Slovenščina English

Na Slovensku si uctili pamiatku väzňov nacistického tábora smrti Auschwitz a obetí obliehania Leningradu

 Dňa 27. januára 2022, na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu a v Deň úplného oslobodenia Leningradu spod nacistického obliehania, sa Ruské centrum Európskeho Fondu slovanskej písomnosti a kultúry zúčastnilo na 12. zasadnutí Medzinárodného verejného fóra - „Vďační potomkovia na pamiatku 77. výročia oslobodenia nacistických väzňov táborom smrti Osvienčimu Červenej armády a 78. výročia zrušenia obliehania Leningradu.

Fórum zorganizovalo Eurázijské ľudové zhromaždenie s podporou Eurázijskej akadémie televízie a rozhlasu, Vojenského pamiatkového ústavu a Nadácie pre výskum digitálnej histórie. 

Fóra sa zúčastnili historici, vyhľadávače, predstavitelia vojenských a veteránskych organizácií, osobnosti verejného života z jedenástich krajín: Ruska, Bieloruska, Izraela, Bulharska, Slovinska, Slovenska, Srbska, Litvy, Lotyšska, Moldavska a Estónska.

Účastníci diskutovali o problémoch spojených so zachovaním historickej pamäte – o zrušení blokády Leningradu a tragédii holokaustu, o spomienke na obete táborov smrti a o neprípustnosti jej opakovania v budúcnosti.

Za Radu krajanov na Slovensku vystúpila Natália Balanová.

Vo svojej reportáži povedala, akú prácu robia krajania združení v Zväze Rusov na Slovensku, aby si uchovali pamiatku na čin našich ľudí, ktorí oslobodili svet od fašizmu. Vyzdvihla skvelú prácu Ruského veľvyslanectva na Slovensku, Ruského domu v Bratislave (Rossotrudničestvo) a Ruského centra Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry (Fond Russkij Mir) pri zachovávaní historickej pravdy.

12-zasadnutie medzinárodného verejného fóra bol vysielaný na oficiálnych stránkach zhromaždenie národov Eurázie na Facebooku:

https://www.facebook.com/EurasiaAssembly/posts/2752477411715343?__cft__[0]=AZXkJ7o3XdZj0_wuOx9V3DYR3PtMFJEnfsXGoKa1nXLJsKdN7a7bB3yt_GHUijWMM8IZF6R6h8DlcrDoujPWCXeQhdUjgQG2QBKO0_0xcT85wOXLjwKmrDAQOzk8vK49Oy9WoTo1QLNaTVuopx5RWg935o9lKYo39mX7u8Tanl2TYg&__tn__=%2CO%2CP-R