Русская версия Slovenščina English

Na III. Festivale slovanského písomníctva na Slovensku prezentovali Rusko-slovenské vydanie „Slovo o pluku Igorovom“

Dňa 24. septembra 2023 sa na Slovanskom dvore Slavica (obec Alekšince, pri Nitre, Slovensko) uskutočnil III. knižný festival „Knižnica „Slavica 2023“. Na výstave boli prezentované knihy slovenských vydavateľov a autorov, vrátane vynikajúceho starovekého ruského diela „Slovo o pluku Igorovom".

Kniha vyšla v slovenskom a ruskom jazyku s podporou Európskeho fondu slovanskej pisomnosti a kultúru. Staroruský text do slovenčiny preložil známy slovenský spisovateľ, prekladateľ a odborník v oblasti ruského jazyka Jaroslav Reznik. Ilustrácie neobyčajnej krásy, ktoré pripomínajú maľby starých ruských škatúľ, vytvorila slovenská výtvarníčka Milina Zimková. Umelcovi sa podarilo sprostredkovať drámu deja, použila farby, ktoré sú uvedené v samotnom texte: červený prapor, karmínové štíty, krvavé úsvity, modré blesky, ohnivé šípy. Okrem toho kniha obsahuje rozbor diela vynikajúceho ruského filológa Dmitrija Lichačeva.

Podujatia sa zúčastnila Elena Prekopová, podpredsedníčka Európskeho fondu slovanskej pisomnosti a kultúry. Poznamenala jedinečnosť festivalu, jeho obrovský význam v kultúrnom a jazykovom zbližovaní slovanských národov.