Русская версия Slovenščina English

O osobnosti a vedeckom dedičstve Konstantina Ciolkovského sa diskutovalo v Európskom fonde slovanskej písomnosti a kultúry.

Dňa 18. septembra 2023 sa na počesť narodenín Konstantina Eduardoviča Ciolkovského v Európskom fonde slovanskej písomnosti a kultúry konalo tematické podujatie „Konstantin Ciolkovskij – sny o vesmíre“.
K. E. Ciolkovskij je vynikajúci ruský vedec v oblasti letectva, letectva a astronautiky, zakladateľ teoretickej kozmonautiky. Jeho vývoj znamenal začiatok vesmírneho veku.
Počas podujatia sa prítomní dozvedeli, ako sa vyvíjal život vedca, aký bol osud jeho vedeckého dedičstva a ako sa tieto diela využívajú dnes. S veľkým záujmom sme sa zoznámili s dotlačenými vydaniami novín, kníh, prvými astronomickými kresbami vedca, vedeckými článkami a kópiami rukopisov. Podarilo sa nám sledovať vývoj jeho myšlienok, od jeho fantastického sna o lete až po vytvorenie prvých rakiet. Na jeho životnom príklade sme sa presvedčili o tom, aký je veľký sen a dostali sme výborné potvrdenie tézy, že všetko je dosiahnuteľné.