Русская версия Slovenščina English

Deň víťazstva na Slovensku

Viac ako 200 ľudí sa 8. mája 2023 v hlavnom meste Slovenska zúčastnilo na podujatí venovanom 78. výročiu víťazstva nad fašizmom.
V tento deň boli položené vence a kvety k pomníku sovietskeho vojaka osloboditeľa v pamätnom areáli Slavín v centre Bratislavy.
Pamätný komplex Slavín - miesto odpočinku asi sedemtisíc sovietskych vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Slovenska v roku 1945. 
Obrady uctenia si pamiatky padlých sa konali aj v ďalších veľkých mestách republiky. Zúčastnila sa ich prezidentka SR Zuzana Čaputová, členovia Kabinetu ministrov a poslanci NR SR, zástupcovia diplomatických misií, verejných organizácií a miestneho obyvateľstva. Prezident krajiny na jednom z nich pripomenul úlohu Červenej armády pri oslobodzovaní východnej Európy: „Naše územie a územie východnej Európy oslobodila najmä sovietska Červená armáda za pomoci miestnych bojovníkov protihitlerovského odboja, 1. československého armádneho zboru a rumunskej armády.“
Vojakom, ktorí zahynuli počas bojov na území Slovenska počas druhej svetovej vojny, vzdali hold aj predstavitelia Európskej nadácie pre slovanskú literatúru a kultúru.
Slovenská komunita motorkárov „Brat pre brata“ v predvečer Dňa víťazstva uskutočnila míting po osadách Česka a Slovenska, kde sa nachádzajú veľké pamätníky obetiam a hrdinom 2. svetovej vojny.
Starostlivý postoj Slovákov k činom vojakov, ktorí priniesli slobodu na slovenskú zem, vzbudzuje rešpekt.