Русская версия Slovenščina English

Slávnosť Katedrály archanjela Gabriela

Sviatok archanjela Gabriela slávi pravoslávna cirkev dvakrát do roka, deň po Zvestovaní (8. apríla) a 26. júla.


Archanjel Gabriel bol Pánom vybraný, aby Panne Márii a s ňou všetkým ľuďom oznámil veľkú radosť z vtelenia Božieho Syna.Preto v deň po Zvestovaní, Panne Márii ďakujú Pánovi a uctievajú jeho posla, archanjela Gabriela.Predpokladá sa, že príležitosťou na druhý deň (26. júla) bolo vysvätenie kostola v Konštantínopole v 17. storočí, ktorý bol postavený v mene archistratiga.

Meno Gabriel znamená "Božia moc" alebo "Božia pevnosť". Na ikonách je archanjel Gabriel zobrazovaný s rajskou vetvičkou, ktorú priniesol Panne Márii, alebo so svietiacim lampášom v pravej ruke a zrkadlom v ľavej ruke.


V týchto dňoch sa pripomínajú všetky zjavenia archanjela Gabriela: inšpiroval Mojžiša pri písaní knihy Genezis Prorok Daniel zvestoval osud židovského národa; zjavil sa spravodlivej Anne s posolstvom o narodení od nej Panny Márie; Kňazovi Zachariášovi zvestoval narodenie Pánovho Predchodcu; zostal s Pannou Máriou počas jej pozemského života; zjavil sa svätému Jozefovi Snúbencovi.


V Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš modlil, sa mu zjavil archanjel a posilnil ho pred jeho utrpením. Ženy, ktoré niesli myrhu, boli prvé, ktoré počuli dobrú správu o Kristovom zmŕtvychvstaní od archanjela Gabriela.


Zdroj: https://www.calend.ru/holidays/0/0/1422/