Русская версия Slovenščina English

V Bratislave sa konala konferencia, venovaná 800. výročiu narodenia veľkého štátnika a vojenského vodcu kniežaťa Alexandra Nevského

Dňa 30. novembra sa Ruské centrum v Bratislave zúčastnilo Medzinárodnej online konferencie na tému „Život a činy Alexandra Nevského“, venovanej 800. výročiu narodenia veľkého štátnika a vojenského vodcu Alexandra Nevského.

Podujatie organizoval Ruský dom v Bratislave.

Na konferencii sa zúčastnili vedci, zástupcovia Ruského zväzu vojnových veteránov, členovia Rady Celosvetového Ruského Národného Soboru, zástupcovia viacerých inštitúcii z oblasti ruského a slovenského školstva, predstavitelia občianskych združení.

V centre pozornosti bola osobnosť Alexandra Nevského, jeho vojenské činy a politická aktivita.

V rámci konferencie odzneli referáty, charakterizujúce osobnosť Alexandra Nevského ako vynikajúceho štátnika, politika, mierotvorcu, obrancu kresťanských hodnôt Ruska a jeho celistvosti. Jeho činnosť sa rozoberala v historických a duchovných súvislostiach.

Účastníci podujatia sa dozvedeli o histórii vzniku Rádu Alexandra Nevského, jediného vyznamenania, ktoré existovalo (s určitými zmenami) v systémoch vyznamenaní Ruskej ríše, Sovietskeho zväzu a Ruskej federácie, o múzejných výstavách, venovaných hrdinovi, jeho skutkom a odkazu.

Záujem účastníkov vzbudil študentský online projekt „Dedičstvo: Alexander Nevský“ Volgogradskej štátnej sociálno-pedagogickej univerzity.

Po uvedení referátov prebehla diskusia, kde za Ruské centrum v Bratislave vystúpila metodička Natalia Chumak. Podotkla, že využitie potenciálu obrazu Alexandra Nevského v edukačnom prostredí je veľké a zatiaľ nie je plne zúročené.

Rok 2021 je v Rusku vyhlásený za rok Alexandra Nevského. Historickú úlohu A. Nevského zhodnotil prezident Ruskej federácie Vladimír Putin: „Vzal na seba ťažkú zodpovednosť, prejavil jedinečnú predvídavosť a pevnú vôľu, robil všetko pre to, aby bolo Rusko silnejšie, schopný zachovať tradíciu starovekej ruskej štátnosti ...“