Русская версия Slovenščina English

Výsledky Týždňa ruského jazyka pre krajiny Európy a SNŠ

Dňa 29. októbra sa uskutočnilo uzavretie a zhrnutie výsledkov medzinárodného vzdelávacieho projektu Týždeň ruského jazyka pre krajiny Európy a SNŠ.

Týždeň ruského jazyka sa konal v online formáte v dňoch 25. až 29. októbra.

Hlavnými organizátormi projektu sú vláda Chantyjsko-Mansijského autonómneho okruhu – Jugra a Štátna pedagogická univerzita Surgut. Zúčastnenými krajinami boli Rusko, Slovensko, Česká republika, Rakúsko, Líbya, Katar, Španielsko, USA, Jordánsko a krajiny SNŠ. Účastníkmi z Ruského centra Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry bol riaditeľ a zamestnanci, poslucháči a pedagogický zbor kurzov ruského jazyka.

V rámci projektu sa uvádzali referáty, konali sa interaktívne prednášky, interaktívne exkurzie, okrúhle stoly, kvízy, zábavné hodiny, ale aj diskusie o aktuálnych problémoch, spojených so štúdiom a propagáciou ruského jazyka vo svete.

Osobitné miesto v programe podujatí malo 200. výročie narodenia F. M. Dostojevského, veľkého ruského mysliteľa, filozofa a spisovateľa.

V deň zhrnutia výsledkov sa uskutočnilo zasadnutie pracovnej skupiny, kde boli načrtnuté ďalšie kroky pre realizáciu spoločných vedeckých a vzdelávacích projektov.

Vzdelávací projekt začal svoju činnosť v roku 2020 s cieľom rozvíjať medzinárodnú humanitárnu spoluprácu, podporovať a propagovať ruský jazyk v zahraničí za účasti slovenských učiteľov, rusistov, študentov a žiakov. V súčasnosti sa na projekte zúčastňujú zástupcovia z 15 krajín.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zakharová tiež upozornila na dôležitosť tohto projektu počas online brífingu, ktorý sa konal deň predtým.