Русская версия Slovenščina English

Umelecká výstava „Zázračný vesmír“ sa otvorila v Košiciach

Dňa 10. apríla 2021 na Základnej škole Drábova 3 v Košiciach pripravili videoreportáž o výstave detských obrazov „Zázračný vesmír“, venovanej 60. výročiu letu prvého kozmonauta Jurija Gagarina – https://youtu.be/fO8f7_uRhN8

Výstava sa koná v rámci projektu „Košice – Sovietsk“. Už niekoľko rokov trvá priateľstvo a spolupráca dvoch partnerských škôl: Základnej školy Drábova 3 v Košiciach (Slovensko) a Gymnázia č. 1 mesta Sovietska Kaliningradskej oblasti (Rusko). Účastníkmi výstavy boli žiaci 1. až 4. ročníkov, deti vo veku 7 až 11 rokov.

Kurátorom projektu a realizovanej výstavy je združenie krajanov „Zväz Rusov na Slovensku“ pod vedením Natálie Dostovalovej.

Ruské centrum pri Európskom fonde slovanskej písomnosti a kultúry posiela toto video na Medzinárodnú súťaž a maratón „Cesta Gagarina“, ktorá sa koná v dňoch 5. až 12. apríla 2021. Organizátormi súťaže je televízna a rozhlasová spoločnosť „Russkij mir“ v spolupráci s televíznym štúdiom Roskozmosu.

Autorkou videoreportáže je Natália Dostovalova. Už veľa rokov je na čele Zväzu Rusov Košice. Ako vynikajúca organizátorka a iniciatívna a angažovaná osobnosť aktívne šíri ruský jazyk a kultúru v regióne, zúčastňuje sa rôznych konferencií a fór krajanov v Moskve, Petrohrade, Frankfurte nad Mohanom a Berlíne.

Medzi iniciatívy Zväzu Rusov na Slovensku Košice patrí aj realizácia ďalších podujatí, ako súťaž „Ruské slovo“, akcia „Ruský film v škole“, akcia „Nesmrteľný pluk“, Koncert ruskej piesne, Športový deň, Maslenica, Detská silvestrovská slávnosť, tábor Buratino, Puškinov deň, podpora detského súboru ruskej piesne „Družba“.

Nezvyčajný formát výstavy a samotné obrazy vyvolali záujem žiakov. Výsledok bol svojrázny a tvorivý; najdôležitejšie je, že tvorba a priateľstvo nepoznajú hranice!