Русская версия Slovenščina English

Európsky deň jazykov na Slovensku

 

 Európsky deň jazykov sa každoročne už od roku 2001 oslavuje 26. septembra. Hlavným cieľom tohto podujatia je motivovať Európanov k tomu, aby sa učili cudzie jazyky bez ohľadu na ich vek alebo životnú situáciu.


V tento deň sa organizujú tisíce podujatí na rôzne témy a pre rôzne skupiny ľudí. Slovensko, podobne ako všetky európske krajiny, bude tento deň oslavovať v roku 2023 pod heslom „Povedzte ÁNO jazykom!“. Hlavné podujatia sa už tradične konajú v rôznych vzdelávacích inštitúciách a knižniciach. 


Napríklad v Košiciach na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika si približne tristo žiakov a študentov otestovalo svoje jazykové znalosti pri oboznamovaní sa s dielami J. K. Rowlingovej v sérii kníh o Harrym Potterovi. Príbehy o mladom čarodejníkovi patria medzi najprekladanejšie diela detskej literatúry. Zaklínadlá v angličtine, francúzštine a srbčine študentov a ich učiteľov očividne očarili, pričom atmosféru kúziel a čarodejníctva dotváral divadelný sprievod podujatia. Účastníci si taktiež preverili svoje znalosti cudzích jazykov účasťou na „vedecko-čarodejníckych“ kvízoch a pantomíme.


Milí priatelia, prajeme vám krásne prežitie tohto významného dňa, ktorý v dnešnom multikultúrnom svete zohráva tak veľkú úlohu!

Autor: Klára Velčeková