Русская версия Slovenščina English

Európsky deň jazykov v Bratislave

Dňa 26. septembra 2022 Európsky fond slovanskej pisomnosti a kultúry spolu s fondom pre ukrajinskú pisomnosti a kultúru, jazyková škola „Spectrum“ uskutočnila interaktívnu otvorenú hodinu „Učte sa jazyky!“ venovanú Európskemu dňu jazykov. Zúčastnili sa ho študenti a učitelia slovenských škôl a gymnázií, ako aj študenti jazykových kurzov.
Európsky deň jazykov sa každoročne oslavuje od 26. septembra 2001 z iniciatívy Rady Európy na podporu štúdia rôznych jazykov. Od vzniku EFSP&K v roku 2016 sa výučba cudzích jazykov stala neoddeliteľnou súčasťou vzdelávacích a vzdelávacích aktivít nadácie. Veľký význam sa pripisuje slovanským jazykom: slovenčine, ruštine, ukrajinčine.
Učiteľský zbor nadácie pri pozdrave hostí a účastníkov stretnutia upozornil na dôležitosť znalosti cudzích jazykov pre úspešný, plnohodnotný obchodný a kultúrny život v modernej spoločnosti.
Potom sa účastníci vydali na virtuálnu cestu po mestách Európy, ktorej zaujímavosti boli sprevádzané prezentáciou a videom.
Potom študenti povedali, akými jazykmi hovoria, aké jazyky sa plánujú naučiť. Porovnali sme zvuk medzinárodných slov, uviedli sme ich názorné príklady.
So záujmom si vypočuli správu o skupine slovanských jazykov, ich fonetických, lexikálnych a gramatických vlastnostiach. Účastníci boli požiadaní, aby našli spoločnú reč medzi príbuznými jazykmi.
Diskusia, ktorá sa rozvinula, umožnila vidieť, aký mnohojazyčný je náš svet, a znalosť jazykov prispieva k budovaniu mostov priateľstva a vzájomného porozumenia.