Русская версия Slovenščina English

79. výročie Slovenské národného povstania

 

29. augusta si obyvatelia Slovenska pripomínajú štátny sviatok Slovenského národného povstania, ktorý vznikol na pamiatku začiatku povstania slovenského národa proti nacistom v roku 1944.

Najväčšie oslavy sa konajú v meste Banská Bystrica, kde mali povstalci svoje sídlo. V súčasnosti sa tu nachádza Múzeum Slovenského národného povstania.

Povstanie sa konalo od 29. augusta do 28. októbra 1944 a dotýkalo sa tretiny územia krajiny, kde žilo približne 1,7 milióna obyvateľov. Na vzburu nemecké vojská spolu so slovenskými fašistami reagovali masovými popravami a vyhlásili stanné právo. To prinieslo miestnemu obyvateľstvu veľké utrpenie. Sovietske jednotky sa spolu s vojakmi 1. česko-slovenského armádneho zboru snažili povstalcom podať pomocnú ruku a dňa 6. októbra sa zmocnili Duklianskeho priesmyku. Avšak 27. októbra fašistické jednotky, ktoré mali výraznú početnú prevahu, obsadili Banskú Bystricu a povstalci boli nútení ustúpiť do hôr. Hoci bolo povstanie potlačené, partizánske jednotky bojovali v horách až do januára 1945, keď sa pripojili k postupujúcej sovietskej armáde.

 Vďaka Slovenskému národnému povstaniu sa Slovensko stalo členom spojeneckej koalície, ktorá porazila fašizmus. Táto udalosť bola jednou z najjasnejších stránok v dejinách slovenského národa, ktorá dokázala, že pro-fašistický štát na čele s Jozefom Tisom nebol hlavným predstaviteľom národa. 

Musíme si pripomínať tých, ktorí v boji za slobodu položili svoje životy.

Nech je ich pamiatka večná!


Autor: Dominika Lavríková Verešová