Русская версия Slovenščina English

19. august Premenenie Ježiša Krista

Podľa wikipédie grécke slovo pre premenu je metamorfóza. Ikona, čas bohoslužieb a to, čo si treba vziať do kostola - Božie slovo o tom hovorí veľmi presne.Jeden z najväčších kresťanských sviatkov, sviatok Premenenia Pána, slávia kresťania na celom svete s veľkou radosťou a povzbudením. Podstata udalosti, ktorá tvorila základ tohto sviatku, je úplne jasná a jednoduchá, je obsiahnutá v samotnom názve sviatku. Premenenie Pána bolo jedným z najjasnejších bodov referencie alebo začiatkom naplnenia Božích prísľubov, o ktorých svedčí Sväté písmo. Sám Boh nám všetkým prostredníctvom Petra a dvoch bratov, Jakuba a Jána, posiela dokonalé svedectvo o obdivuhodnej spáse, ktorá sa nachádza v Ježišovi Kristovi.

Podrobnosti o udalosti premenenia Ježiša Krista píšu evanjelisti Matúš (17,1-13), Lukáš (9,28-36) a Marek (9,2-12). Keď teda Pán prišiel do krajín pri Cézarei Filipovej a pokračoval v učení a poučovaní svojich učeníkov o tom, čo má Ježiš Kristus urobiť v blížiacom sa čase, neskrýval pred nimi, "že musí ísť do Jeruzalema, vytrpieť mnoho od starších, veľkňazov a zákonníkov, byť zabitý a na tretí deň vstať z mŕtvych. Učeníci celkom nechápali, prečo musí prejsť takým utrpením a opustiť ich, veď v ich očiach už bol Synom všemohúceho živého Boha.

Kvôli tomuto čisto ľudskému nepochopeniu či zmätku sa medzi učeníkmi dokonca objavila výčitka Ježišovi Kristovi, ktorú satan využil na vytvorenie ďalšieho pokušenia pre Spasiteľa v snahe oddialiť koniec svojej vše objímajúcej moci na zemi. Pán však po odohnaní satana sa poponáhľal svojich učeníkov upokojiť a povzbudiť a dal im pravdivé uistenie, že niektorí z prítomných ani "neokúsia smrť, ale už uvidia Syna človeka prichádzať v jeho kráľovstve".

Keď bol v Galilei asi šesť dní, vzal so sebou troch učeníkov a podľa svojho obyčaja sa vybral na horu Favor, aby sa modlil. Keď sa Kristus začal modliť, učeníci si sadli, aby si oddýchli, a od únavného výstupu na vrch zaspali, ale čoskoro sa prebudili a videli, že počas Kristovej modlitby sa Pán premenil a jeho tvár sa stala "ako slnko a jeho šaty boli biele ako svetlo. Zjavili sa mu Mojžiš a Eliáš a všetci traja sa rozprávali o udalostiach, ktoré mali prísť.

Keď to všetko traja učeníci videli, boli takí nadšení, že sa potešili a v súlade so všeobecnými zvyklosťami a úvahami navrhli Pánovi, aby na pamiatku tejto udalosti postavili tri stánky: "Jeden pre teba, jeden pre Mojžiša a jeden pre Eliáša. Ešte kým hovorili, zatienil ich svetlý oblak a hľa, z oblaku zaznel hlas: "Toto je môj milovaný Syn, v ktorom mám zaľúbenie. Toto bola udalosť, v ktorej Boh spojil a jasne a otvorene ustanovil zákon, prorokov a svoje prisľúbenia učeníkom v jednu jednotu. Nastal nový čas, lebo pod nebom nie je iné meno dané ľuďom, v ktorom by sme mali byť spasení. A teraz už nikto nemôže nazvať Ježiša Pánom, iba Duch Svätý, ktorého Boh posiela, aby nás poučoval a učil, a plní všetky svoje úžasné prisľúbenia tým, ktorí sa nevzdávajú svojej dôvery v Boha.

Boh už odpovedal o obrazoch a ikonách, jablkách a mede, podobne s tromi stánkami, ktoré sa napriek tomu stali veľmi obľúbenými v tradícii tohto sviatku, a my vám pripomíname, aby ste ho počúvali!

Blahoželáme všetkým kresťanom k sviatku Premenenia Pána!