Русская версия Slovenščina English

12. júla Deň sv. Veroniky – patrónky fotografie (Deň fotografa)

Obraz a skutky svätej Veroniky viedli k tomu, že je uctievaná ako patrónka fotografov a fotografie. Z tohto dôvodu si ju 12. júla pripomínajú amatérski aj profesionálni fotografi ako Deň fotografov.

V posledných rokoch tento sviatok naberá na popularite po celom svete. Nadšenci tohto zamerania pripravujú na tento deň mnoho zaujímavých podujatí - rodinné fotodovolenky, vzdelávacie workshopy od popredných fotografov, prehliadky portfólií, rôzne súťaže, výstavy, a súťaže.

  Svätá Veronika, ktorej pamiatka sa spája s obrazom Spasiteľa, sa stala jednou z najpopulárnejších ľudových svätýň, hoci niektoré cirkevné autority a kritickí vedci sa vyslovili proti historickej pravosti Veroniky a jej legendy.

Podľa legendy Ježiš Kristus, ktorý bol zradený a odsúdený na mučenícku smrť, kráčal na horu Golgota a niesol svoj kríž, aby bol ukrižovaný. Sprievod bol obklopený davom, ktorý sprevádzal Spasiteľa, ktorý trpel na kríži. Veronika splynula s davom ľudí a nasledovala Krista.

Vyziabnutý Ježiš padol pod tiažou kríža a Veronika sa nad ním zľutovala, pribehla k nemu, podala mu vodu a dala mu svoju látku, aby si utrel pot z tváre. Keď sa Veronika vrátila domov, zistila, že na látke je odtlačená svätá tvár Spasiteľa. Táto látka svätej Veroniky sa nakoniec dostala do Ríma a stala sa tam známou pod názvom obraz Spasiteľa, ktorý nebol zhotovený rukou....

V stredoveku mal takmer každý kostol obraz Veroniky s jej sudáriom (potnou chýšou). Veronika mala silné miesto aj v stredovekom mystériu a dodnes je hlavnou postavou šiesteho zastávky krížovej cesty.

Predpokladá sa, že názov Veronika je skratkou latinského vera icon ("pravý obraz") - takto sa nazýval "Veronikin plášť", čím sa odlišoval od ostatných Kristových obrazov. Správa o svätej Veronike sa prvýkrát objavuje v apokryfných Pilátových skutkoch, ktoré pochádzajú zo 4. alebo 5. storočia.

Mimochodom, Deň fotografa sa rozhodlo oslavovať 12. júla aj preto, že v tento deň sa v roku 1854 narodil George Eastman, zakladateľ spoločnosti Kodak, ktorý "sprístupnil fotografiu každému".

Všimnite si tiež, že Svetový deň fotografie si v mnohých krajinách každoročne pripomínajú 19. augusta. V tento deň v roku 1839 francúzska vláda odkúpila patent francúzskeho chemika a vynálezcu Louisa Jacquesa Mande Daguerra na spôsob výroby dagerotypie a oboznámila svet s objavom dagerotypie: inými slovami, široký okruh bežných ľudí sa dozvedel o vynáleze prototypu fotografie.