Русская версия Slovenščina English

Medzinárodný deň materinského jazyka na Slovensku sa niesla v znamení slávnostného otvorenia výstavy kníh

Dňa 21. februára 2023 pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka a 30. výročia diplomatických vzťahov medzi Bieloruskou republikou a Slovenskou republikou sa v Európskom fonde slovanskej pisomnosti a kultúry uskutočnilo slávnostné otvorenie výstavy kníh Bieloruskí spisovatelia s názvom „Zdravím, bieloruská kniha!“.
Výstavu zorganizovalo Veľvyslanectvo Bieloruskej republiky v SR spolu s Európskym fondom slovanskej pisomnosti a kultúry.
Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil chargé d'affaires Bieloruskej republiky v SR Igor Nikolajevič Letun, prezident Európskeho fondu slovanskej pisomnosti a kultúry  profesor Igor Ivanovič Bondarenko. Pozdravili hostí a vyjadrili presvedčenie, že takéto podujatia prispievajú k upevňovaniu dobrých vzťahov medzi národmi.
Medzi pozvanými boli zástupcovia diplomatických misií, vedúci a predstavitelia kultúrnych inštitúcií, masmédií, školstva, verejných organizácií a ďalší záujemcovia.
Počas podujatia si hostia vypočuli básne a piesne v bieloruštine. Potom sa zoznámili s beletriou a dokumentárnou literatúrou klasických i moderných autorov, ktorí vo svojich dielach odzrkadľovali geografiu krajiny a históriu bieloruského ľudu, ich slávne činy. Prítomných zaujali najmä knihy filozofa a pedagóga bieloruského ľudu - Francyska Skarynu, freska, ktorá zdobí stenu univerzity v Padove (Padua, Taliansko) vedľa portrétov iných mysliteľov renesancie.
Európsky fond slovanskej pisomnosti a kultúry vyjadruje úprimné poďakovanie Veľvyslanectvu Bieloruskej republiky v Slovenskej republike za plodnú spoluprácu a želá ďalšie profesionálne úspechy.

Výstava je prístupná verejnosti do 31. marca 2023
od 10:00 do 15:00 v budove Business center AIRCRAFT, Bratislava (Ivanska cesta 30/B)