Русская версия Slovenščina English

Literárna hodina na tému príbehu F.M. V Bratislave sa konal Dostojevského „Kristov chlapec na vianočnom stromčeku“.

Dňa 7. decembra 2022, v predvečer vianočných a novoročných sviatkov, sa v Európskom fonde slovanskej pisomnosti a kultúru konala literárna hodina na tému F.M. Dostojevskij "Chlapec pri Kristovi na vianočnom stromčeku" Toto je jedno z podujatí v rámci vzdelávacieho projektu „Dostojevskij: spisovateľ a človek“.
Podujatia sa zúčastnili stredoškoláci a pedagógovia Gymnázia Andreja Vrabla z Levíc, žiaci jazykovej školy Spektr.
Podujatie pripravil a hostil Európsky fond slovanskej pisomnoti a kultúru spolu s Fondom ukrajinskej pisomnosti a kultúru.
Pomocou interaktívnej prezentácie a fotodokumentačnej výstavy „Fjodor Dostojevskij. Epizódy“, ktoré poskytuje „Literárne a pamätné múzeum pomenované po A.I. F.M. Dostojevského“ v Petrohrade sa prítomní zoznámili s ťažkými etapami spisovateľovho života, ktoré ho priviedli k viere.
Dostojevského obdivovatelia mali záujem dozvedieť sa o takzvanom „veľkom pentatuchu“, ktorý zahŕňal spisovateľove najnovšie romány: „Zločin a trest“, „Idiot“, „Démoni“, „Teenager“ a „Bratia Karamazovi“.
Základom podujatia bolo sledovanie karikatúry natočenej na základe filozofického príbehu Fjodora Michajloviča „Chlapec pri Kristovi na vianočnom stromčeku“. Podľa spisovateľovej manželky bol tento príbeh jedným z tých umeleckých diel, ktoré si spisovateľ na sklonku života najviac vážil. Prítomní veľmi pozorne sledovali dej príbehu. Potom adekvátne odpovedali na rôzne otázky súvisiace s tvorbou spisovateľa, diskutovali o význame slova „milosrdenstvo“.
Stretnutie dopadlo solídne a dojímavé, študenti vyjadrili vďaku organizátorom za pútavé príbehy a zaujímavé úlohy.