Русская версия Slovenščina English

O projekte „Dvadsaťosem zastavení jari roku 1945“

Ruské centrum pri Európskom fonde slovanskej písomnosti a kultúry v Bratislave dáva do pozornosti nový projekt.

Na počesť 75. výročia Veľkého víťazstva známy ruský politik, doktor historických vied, predseda vedenia fondu „Russkij mir“ Viačeslav Nikonov vytvoril virtuálny projekt „Dvadsaťosem zastavení jari roku 1945“.

Projekt pozostáva zo série čŕt, v ktorých autor deň čo deň rozpráva o poslednom mesiaci Veľkej vlasteneckej vojny. Od 12. apríla sú texty a ilustrácie zverejňované denne na osobitnej webovej stránke https://28.russkiymir.ru/ .

Autor projektu Viačeslav Alexejevič Nikonov – ruský historik, spisovateľ a politológ, vnuk V. M. Molotova, ruského revolucionára, štátneho činiteľa, ministra zahraničných vecí ZSSR v rokoch 1939-1949.

Približujúc hlavnú myšlienku projektu, autor poznamenal: „Nemáme možnosť osláviť 75. výročie Víťazstva tak, ako by sme chceli. Pandémia zasiahla aj tu so svojimi nemilosrdnými dopadmi. Môžeme si však uctiť udalosti víťaznej jari tak, že sa obrátime na dokumenty, fakty a svedectvá očitých svedkov. Tak ako to bolo. Všedné dni na fronte a hrdinské činy. Strategické zámery, plány veľkých štátov a ich lídrov. Operatívne plány vojenských veliteľov. Intrigy politikov. Agónia Tretej ríše“.