Русская версия Slovenščina English

Po stopách skladateľa Bedřicha Smetanu. 200 rokov od jeho narodenia

Dňa 2. marca 2024 si hudobný svet pripomína 200. výročie od narodenia Bedřicha Smetanu – významného českého skladateľa, priekopníka českej klasickej hudby, tvorcu národnej opery a symfónie. 

Bedřich Smetana sa narodil v roku 1824 v českom mestečku Litomyšl do rodiny pivovarníka. Jeho hudobné nadanie sa prejavilo veľmi skoro a už ako šesťročný prvýkrát vystupoval ako klavirista. Učil sa hrať na husliach, pokúšal sa komponovať hudbu, sníval o tom, že bude hrať na klavíri ako Liszt a komponovať ako Mozart.

Vrcholom Smetanovej tvorby bol cyklus symfonických básní Má vlast, ktorý vznikol v rokoch 1874 až 1879. Zo šiestich básní (Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor a Blaník) je najznámejšia Vltava, ktorá sa stala hudobným symbolom Čiech.

Dve sté výročie narodenia Bedřicha Smetanu sa v Česku a na Slovensku hojne oslavuje. V Prahe a Bratislave sa konali koncerty, v Pardubiciach a Plzni boli usporiadané výstavy a v Lysej nad Labem sa konal festival vážnej hudby. Od 3. do 10. marca sa v televízii denne vysielajú opery skladateľa.

V skladateľovom rodnom meste sa rozvinula zaujímavá tradícia osláv. V Letomyšli sa konajú oslavy s názvom „Vyvalte sudy, Bedřišek sa narodil!“. Ide o rekonštrukciu dňa 2. marca 1824, keď sa skladateľ narodil a jeho otec nariadil vyvaliť sudy s pivom, aby sa s ním všetci mohli podeliť o radosť.

Smetanova vášeň a oddanosť svojej krajine a hudbe sú stále živé a ľudia na celom svete nosia v srdciach jeho diela. Na jeho počesť je pomenovaný kráter na planéte Merkúr a melódie jeho opier zazneli v slávnych filmoch Spider-Man a Prvý človek.

Autor a prekladateľ textu: Bc. Lívia Murárová