Русская версия Slovenščina English

29. august Orechové kúpele

Tretie kúpele sa oslavujú každoročne 29. augusta. Naši predkovia v tento deň piekli chlieb, zbierali zrelé orechy a obchodovali s plátnom na jarmokoch. Ľudia povedali: „Prvý Spasiteľ – stoja na vode; Druhé kúpele - jesť jablká; Tretí Spasiteľ - plátna sa predávajú na zelených horách.
Orechové kúpele majú viacero názvov. Jedným z nich je Spasiteľ nevyrobený rukami. Biblická tradícia hovorí, že po spánku si Ježiš Kristus umyl tvár a utrel si tvár uterákom. A na tomto uteráku bola vytlačená tvár Božieho Syna, z ktorej boli následne namaľované prvé ikony Spasiteľa nevyrobeného rukami. Plátno s tvárou Krista uzdravilo vládcu mesta Edessa, vďaka čomu sa na týchto miestach začalo oveľa aktívnejšie šíriť pravoslávie. Odvtedy je Obraz Krista nevyrobený rukami symbolom tohto dňa. Slovania verili, že Pána stvoril sám Všemohúci a túto udalosť si treba ctiť.
Orech Spasiteľ je snáď najobľúbenejší názov tohto sviatku. Verilo sa, že v tento deň orechy dozrievajú a môžete ich začať zbierať. Úrodu nosili do kostola, posvätili a robili z nej na zimu.

Zdroj: https://www.kp.ru/family/prazdniki/orekhovyj-spas/