Русская версия Slovenščina English

Deň Kazanskej ikony Matky Božej

Oslavy 21. júla a 4. novembra

Zjavenie ikony Presvätej Bohorodičky v meste Kazaň (1579)

1. októbra 1552, na sviatok Príhovoru Presvätej Bohorodičky, v noci, Ján IV, vodca ruských vojakov pripravujúcich sa na rozhodujúci útok na tatársku Kazaň, náhle počul zvonenie moskovských zvonov. Cár si uvedomil, že je to znamenie Božieho milosrdenstva: prostredníctvom modlitieb vyvoleného vojvodcu chcel Pán obrátiť kazanský ľud k sebe.

Pokorením Kazane pod ochranou Presvätej Bohorodičky bolo dokončené dielo, ktoré v roku 1164 začal svätý knieža Andrej Bogoljubskij (+ 1174; Comm. 4 July). Volga, hlavná vodná cesta krajiny, sa stala ruskou riekou. Z tatárskeho zajatia bolo oslobodených 60 000 ruských ľudí. Začalo sa osvietenie Tatárov svetlom evanjeliovej pravdy. Objavili sa prví mučeníci - svätí Peter a Štefan (sviatok 24. marca). Novozaložená Kazanská diecéza sa stala súčasťou Ruskej cirkvi a čoskoro zažiarila svojimi arcibiskupmi: svätým Gurijom (+ 1563, sviatok 5. decembra) a svätým Germanom (+ 1567, sviatok 6. novembra).

Ale k vzostupu pravoslávia medzi volžskými mohamedánmi prispelo najmä to, že sa 8. júla 1579 v meste Kazaň objavila zázračná ikona Bohorodičky.

Bolo ťažké hlásať evanjelium v dobytom kráľovstve medzi zatvrdnutými moslimami a pohanmi. Presvätá Bohorodička, patrónka hlásateľov Božieho slova, ktorá sa za svojho pozemského života podieľala so svätými apoštolmi na evanjelizačných dielach, vidiac úsilie ruských misionárov, neváhala im poslať nebeskú pomoc zjavením svojej zázračnej ikony.

Dňa 28. júna 1579 strašný požiar, ktorý vypukol pri chráme svätého Nikolaja z Tuly, zničil časť mesta a polovicu Kazanského Kremľa obrátil na popol. Mohamedovi ctitelia sa škodoradostne tešili, lebo si mysleli, že Boh sa hnevá na kresťanov. "Kristova viera," hovorí kronikár, "sa stala podobenstvom a paródiou. Ale požiar v Kazani bol predzvesťou konečného pádu islamu a nastolenia pravoslávia v celej krajine Zlatej hordy, budúceho východu ruského štátu.

Mesto sa čoskoro začalo dvíhať z trosiek. Spolu s ďalšími vyhorenými ľuďmi staval strelec Daniel Onuchin dom neďaleko miesta, kde vypukol požiar. Jeho deväťročná dcéra Matrona mala vo sne videnie Bohorodičky a tajní vyznávači pravoslávia jej prikázali získať ikonu zakopanú v zemi pod moslimskou nadvládou. Na slová dievčaťa sa nedbalo. Trikrát sa jej zjavila Bohorodička a ukázala na miesto, kde bola ukrytá zázračná ikona. Nakoniec Matrona s matkou začali na určenom mieste kopať a svätú ikonu našli. Arcibiskup Jeremiáš prišiel na miesto zázračného nálezu na čele duchovenstva a odniesol svätý obraz do neďalekého chrámu v mene svätého Mikuláša, odkiaľ ho po modlitbe odniesli s procesiou do chrámu Zvestovania, prvého pravoslávneho chrámu v Kazani, ktorý dal postaviť Ján Hrozný. Počas procesie boli uzdravení dvaja slepci, Jozef a Nikita.

Zoznam ikony, ktorá sa objavila v Kazani, opis okolností jej objavenia a opis zázrakov boli zaslané do Moskvy v roku 1579. Cár Ioann Hrozný nariadil, aby na mieste zjavenia, kde bola svätá ikona umiestnená, bol postavený chrám na počesť Kazanskej ikony Bohorodičky a aby bol založený mníšsky kláštor. Matrona a jej matka, ktoré slúžili na nájdenie relikvie, prijali v tomto kláštore tonzúru.

V chráme svätého Mikuláša, kde sa konala prvá modlitba pred Kazanskou ikonou, bol v tom čase kňazom budúci moskovský patriarcha Hermogenes, svätý (+ 1612, sviatok. 17 February). O pätnásť rokov neskôr, v roku 1594, už ako metropolita kazanský, zostavil správu o posvätných udalostiach, ktorých bol očitým svedkom a účastníkom: "Rozprávanie a zázraky Prečistej Bohorodičky o čestnom, slávnom obraze Jej zjavenia v Kazani". Príbeh s veľkou faktickou presnosťou opisuje mnohé prípady uzdravení, ktoré zázračná ikona vykonala na modlitby veriacich. Rukopis Povesti, autograf Jeho Svätosti patriarchu Hermogena, je v plnom znení reprodukovaný vo faksimilnom vydaní: Povesť o Kazanskej zázračnej ikone Presvätej Bohorodičky. S predslovom A. I. Sobolevského, Moskva, 1912.

Malá ikona, ktorú našla dievčina Matrona na nedávno pripojenom cudzom predmestí ruského kráľovstva, sa čoskoro stala národnou svätyňou, znamením nebeskej ochrany Bohorodičky, zjavenej celej ruskej Cirkvi, pretože duša pravoslávneho ľudu cítila osobitnú účasť Prečistej Matky na historických osudoch vlasti. Nie náhodou je kazaňský obraz kópiou starobylej Blachernej ikony (slávenej 7. júla) a ikonografickým typom patrí k ikonám nazývaným Hodegetria Vodkyňa. "Kazanská Matka" mnohokrát ukazovala ruským pravoslávnym vojakom cestu k víťazstvu pri plnení ich svätej povinnosti voči Bohu a vlasti.

V roku jej zjavenia v Kazani (podľa iných zdrojov o dva roky neskôr) sa začala slávna výprava "za Kazaň" (za Uralom) blahoslaveného Hermana, kozáckeho atamana Ermaka Timofejeviča Povolského (+ 1584), ktorá vyvrcholila pripojením Sibíri. Milostivá energia, ktorú vydával zázračný obraz, stačila na to, aby ruskí misionári - bádatelia prešli tisíce kilometrov na východ, "aby vyšli v ústrety slnku", a na sviatok Príhovoru v roku 1639 sa vydali na prvú cestu cez Tichý oceán, aby hlásali spásu okolitým národom.

V chráme Kazanského dievčenského monastiera bola ikona uchovávaná až do začiatku dvadsiateho storočia a v roku 1904 Ruskom otriasla správa o krádeži tejto relikvie. Tá svätokrádežná udalosť sa odohrala v noci z 28. na 29. júna 1904.

Na svätú ikonu bolo niekoľko rúch. Slávnostná sa nosila na Vianoce, Veľkú noc a na sviatky Kazanskej ikony, kým každodenná sa nosila v ostatné dni. Sviatočné rúcho bolo zlaté. Na ňom sa nosilo ďalšie rúcho, prevlečené veľkými perlami, diamantmi, smaragdmi, jahontmi a inými drahými kameňmi. Každodenný, nemenej vzácny, z moskovskej práce, celý prevlečený perlami, mal zlaté korunky s diamantovými ružicami a mnoho ďalších ozdôb a drahých kameňov. A v roku 1767 cisárovná Katarína II. k ikone pripevnila diamantovú korunku. Zrejme práve kvôli takémuto množstvu šperkov ukradla kazanskú ikonu z Kazanského dievčenského kláštora banda 28-ročného Bartolomeja Stojana. Zlodeji boli čoskoro chytení a v novembri 1904 sa v Kazani konal súdny proces. Čo sa však stalo so zázračnou ikonou, sa počas vyšetrovania nakoniec neobjasnilo. Na súdnom procese sa predpokladalo, že ikona bola spálená, keďže v peci v Stojanovom byte sa našli spálené zvyšky ikony. Matka Stojanovej spolubývajúcej Kučerovej na súde vypovedala, že obe ikony rozrezal a spálil Stojan. Samotný Stoyan poprel účasť na krádeži aj zničení ikon, priznal sa len ku kúpe ukradnutých šperkov. Stojan a jeho komplic Komov boli odsúdení na odňatie všetkých práv, majetku a vyhostenie na nútenú prácu na 12, resp. 10 rokov.

Strata pôvodného obrazu neznižuje milostivú silu mnohých kópií Kazanskej ikony, prostredníctvom ktorej nám Presvätá Bohorodička pomáha svojím príhovorom u svojho Syna v tele a v hypostáze, Božieho Syna, nášho Pána Ježiša Krista.