Русская версия Slovenščina English

Na Slovensku sa končí medzinárodný letný filmový tábor

 V dňoch 6. až 14. augusta 2022 sa na Slovensku na malebnom mieste neďaleko mesta Šopornia konal VI. Medzinárodný detský filmový tábor pre deti a tínedžerov.
Na výbere detí sa už tradične podieľa Európska nadácia pre slovanskú literatúru a kultúru, ktorá poskytuje informačnú podporu.
Filmový tábor na Slovensku, ktorý sa stal obľúbeným pre mnohé deti, nie je len aktívnym oddychom a zábavnými programami, ale aj školením v profesiách kina, natáčania filmov a kreslených filmov. Za čas strávený vo filmovom tábore si chalani pod vedením profesionálnych mentorov prešli základmi filmovej teórie, krok za krokom prenikli do všetkých fáz filmovej produkcie.
Účastníci tábora pod vedením Mirata Urazaeva, umelca a dizajnéra z Českej republiky, počas celej zmeny pracovali na tvorbe vlastných kreslených filmov.
Deti jazdili na kajaku, zúčastňovali sa aktívnych hier, každý deň navštevovali bazén.
A tiež ich čakali tvorivé majstrovské kurzy herectva s umelcami z nitrianskeho divadla (Andrea Sabová, Marián Viskup) a s mladou herečkou Máriou Maslovou.
Fotograf Ivan Zelenin učil deti hodiny fotografovania.
Nezabudnuteľné boli exkurzie na Smolenický hrad a jaskyňu Driny.
Takže počas niekoľkých dní pobytu v tvorivej atmosfére filmového tábora mali účastníci možnosť stať sa skutočnými hercami, scenáristami, režisérmi, zahrať si v krátkom filme, ponoriť sa do kúzla filmovej tvorby.
Na konci turnusu dostal každý účastník Osvedčenie o absolvovaní teoretického a praktického kurzu filmovej tvorby.