Русская версия Slovenščina English

Otvorená hodina umenia, venovaná životu a dielu Izáka Levitana, sa konala v Ruskom centre v Bratislave

Dňa 11. októbra sa v Ruskom centre v Bratislave konala otvorená hodina umenia na tému „Izák Levitan – ospevovateľ ruskej prírody“, ktorá bola venovaná životu a dielu svetoznámeho ruského výtvarníka – krajinára Izáka Levitana (1860 - 1900).

Podujatie odštartovalo novú tematickú sériu otvorených hodín o ruskom výtvarnom umení.

Umelec prežil krátky, ale svojrázny život, počas ktorého sa stal jedným z vynikajúcich maliarov druhej polovice 19. – začiatku 20. storočia. Za menej ako štvrťrok namaľoval približne tisíc obrazov. Izák Levitan sa skoro rozlúčil so svetom – keď mal iba štyridsať rokov – a nechal nedokončených okolo tristo etudou a štyridsať obrazov.

Pomocou multimediálnej prezentácie sa prítomní oboznámili s biografickými údajmi výtvarníka a s fázami, ktorými prešiel, aby sa vypracoval ako umelec. Dozvedeli sa aj to, prečo bol známy ako majster „citovej krajinky“, kto a prečo zak8zal Levitanovi maľovať ruské krajinky.

Stretnutie sa zavŕšilo virtuálnou exkurziou do Tretiakovskej galérie, prehliadkou série slávnych umelcových diel a oboznámením sa s príbehom ich vytvorenia. Obrazy ako „Jesenný deň. Sokoľniky“, „Zlatá jeseň“, „ Marec“, „Brezový háj“ vyvolali u prítomných celú paletu emócií a inšpirovali ich k pokusu namaľovať svoju „citovú krajinku“.