Русская версия Slovenščina English

Výročný 10. Medzinárodný festival „Ruská pieseň nad Dunajom“ sa konal na Slovensku v dňoch 17. a 18. septembra

V dňoch 17. a 18. septembra 2021 sa na Slovensku v Ružomberku úspešne uskutočnil výročný 10. medzinárodný festival „Ruská pieseň nad Dunajom“.

Projekt realizuje občianske združenie Zväz Rusov na Slovensku (prezidentka Marina Halajiová) s podporou Odboru zahraničných ekonomických a medzinárodných vzťahov pri Vláde Moskvy, ako aj slovenskej organizácie KULTMINOR; zameriava sa na zachovanie ruského jazykového prostredia a národných tradícií piesňového žánru ruskej hudobnej kultúry.

Program festivalu zahŕňal tvorivé dielne interpretačného umenia, kvalifikačné vystúpenia a záverečný galakoncert finalistov.

Účastníci festivalu prešli serióznym tvorivým výberom, ktorý vykonali renomovaní porotcovia. Tento rok sa medzinárodná porota rozšírila a mala veľmi vysokú úroveň: Roman Krško (Slovensko) a Vladimir Streltsov (Rusko) sú obaja sólisti Slovenského národného divadla; predsedníčkou výberovej komisie sa stala Zuzana Kadlčíková Pilnerová (Česká republika), šéfdirigentka zboru Slovenského národného divadla.

Dvojdňová festivalová súťaž sa skončila vystúpením najlepších z najlepších na galakoncerte, ktorý trval asi dve hodiny. Diváci odmeňovali búrlivým potleskom takmer každé vystúpenie interpretov. Vystúpenie sólistu Vladimíra Streltsova, ktorý spieval kozácku pieseň „Ach, nie je to večer“, bolo vítané obzvlášť vrelo.

Počas galakoncertu odzneli ruské ľudové piesne, piesne vojnových rokov, ako aj piesne súčasných ruských autorov. Všetci účastníci festivalovej súťaže dostali diplomy za účasť a darčeky. Po galakoncerte režisérka festivalu Marina Vladimirova pozvala účastníkov a hostí na slávnostné posedenie pri čaji na počesť výročia.

Ruské centrum pri Európskom fonde slovanskej písomnosti a kultúry podporilo festival „Ruská pieseň nad Dunajom“: metodička centra Natalia Chumak poskytla rozhovor pre Radio Slovakia International (ruská redakcia), v ktorom podporila účinkujúcich, organizátorov a členov festivalovej poroty. Okrem toho sme na našom Facebooku usporiadali priamy prenos z galakoncertu, ktorý sledovali rusky hovoriaci a aj Slováci. Festival získal veľa nadšených recenzií! Ruské centrum vystúpilo s iniciatívou aj v budúcnosti pokračovať so živými prenosmi z koncertov na sociálnych sieťach a tiež ponúklo podporu tým, ktorí prešli kvalifikačným kolom, ale nezúčastnili sa na záverečnom koncerte. I keď možno chlapcom a dievčatám v niečom chýbala profesionalita, ale láska k ruskej piesni si každopádne zaslúži pochvalu.

Medzi účastníkmi záverečného galakoncertu bolo veľa slovenských účinkujúcich. Hovorí to nielen o záujme Slovákov o ruskú kultúru a ruskú pieseň, ale aj o obrovskej práci, ktorú odviedli učitelia, občianske združenia a organizátori festivalu.

(Podujatie sa konalo v súlade s hygienickými a epidemiologickými požiadavkami.)