Русская версия Slovenščina English

215 rokov od narodenia Nikolaja Vasilieviča Gogoľa


Prvého apríla 2024 sme si pripomenuli 215 rokov od narodenia najtajomnejšieho klasika ruskej literatúry, spisovateľa, dramaturga, publicistu a kritika – Nikolaja Vasilieviča Gogoľa.

Jeho osobný aj umelecký život je do dnešného dňa zahalený rúškom tajomstva, ktoré sa doposiaľ nikomu nepodarilo odkryť. Dôkazom toho, že Gogoľove diela sú dodnes populárne je rastúce číslo dotlačí jeho kníh a stále vznikajúce adaptácie.


Svetoznámy autor sa narodil vo Veľkých Soročinciach v Poltavskej oblasti na Ukraine, do maloruského šľachtického rodu Gogoľ-Janovských a pomenovali ho na počesť Mikuláša z Myry.


Jeho komédia Revízor, román Mŕtve duše, poviedka Taras Buľba, zborník Večera na chutore bliz Dikaňki, poviedky Noc, Začarované miesto, Portrét a iné diela sa stali klenotom svetovej literatúry. Za svoj život napísať dokopy približne 30 diel, z ktorých boli mnohé sfilmované. V roku 2019 vyšiel detektívno-dobrodružný seriál Gogoľ. Aj vďaka nemu sa mnohí vracajú k jeho príbehom, kde hľadajú jednotlivé filmové postavy.


Gogoľova tvorba bola preložená do desiatok jazykov. Úzko spolupracoval s literárnou scénou v Európe, kde prežil a pracoval takmer 10 rokov.  Pôsobil v Hamburgu, Aachene, Frankfurte nad Mohanom, Ženeve, Laussane a Paríži. Celým srdcom miloval Rím. Jeho tvorba silno vplývala na mnohých západných spisovateľov vrátane Franza Kafku.


Autor umrel len vo veku 42 rokov. Tak ako jeho život, aj jeho smrť je záhadou. Nikolaj Gogoľ zostane jedným z najznámejších a najvplyvnejších spisovateľov ruskej aj svetovej literatúry.

K jeho dielam sa dostanete v knižnici Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry.


Preložila: Simona Nagyová